גירושין בהריון
גירושין בהריון הם חוויה מאוד קריטית בחיים וההחלטה לפרק את הקשר הזוגי לא נעשית בקלות, אך אם בכל זאת היא נעשתה עקב נסיבות קשות כאלה או אחרות, אין זה משנה אם האישה בהריון. יש להניח שבמקרה של הריון של בת הזוג, יעשו בני הזוג כל שביכולתם בטרם יבחרו באופציה של גירושין בהריון. בין האפשרויות הקיימות: ייעוץ נישואים זוגי או נפרד, גישור גירושין בין בני הזוג ע”י מגשר או עורך דין, ועוד.
מובן שאין זה פשוט לגדל ילד במציאות שבה הוריו גרושים, אך יש מקרים שבהם זהו הרע במיעוטו. ילדים אינם מאושרים כאשר שני הוריהם בוחרים להישאר ביחד על אף המחלוקות, רק מתוך מחשבה כי חייהם המשותפים ישתפרו. בנוסף לכך, בעיות בחיי הנישואין אינן נפתרות מעצמן כאשר בוחרים להביא ילד לעולם.
באסכולה הדתית, ההלכתית, אפשר למצוא רבנים אשר מאמינים כי גירושין בהריון, מעצם היותו תקופה סוערת פיזיולוגית, עלול בעצמו להוביל להתפרצויות רגשיות חסרות פרופורציה ובמקרים קיצוניים, לתחושה של האישה כי אין היא מסוגלת להישאר במסגרת הנישואין, במיוחד כאשר מדובר בזוג צעיר בתחילת דרכו בחיי הנישואין. במקרים שבהם אכן נראה כי המתח הרב במצב החדש הביא את הזוג לתחושת חוסר אונים, ינסו להפנות את הזוג לייעוץ מטעם ביה”ד הרבני.
גם כאשר מגיעים לעו”ד בתחום, במטרה להגיש תביעת גירושין, ישתדל עוה”ד גירושין לנהוג בזהירות רבה כאשר הוא מבקש לברר את הבעיות בין בני הזוג על בוריון.
אין בעיה חוקית או הלכתית כלשהי, לבצע הליך גירושין בהריון. במקרים שבהם הדיון מתבצע על פי הלכות ביה”ד הרבני וצד אחד מעוניין בשלום בית, ישנה אפשרות כי ביה”ד יסחוב ויעכב את ההליכים, כדי לבדוק אפשרות להגיע לפשרה מצד בני הזוג לאחר הולדת התינוק, או לבדוק אם אכן הרצון לגירושין נובע מעצם המערבולת הרגשית וההורמונלית שנוצרת בתקופת ההריון. מעבר לעניין זה, אם הזוג מחליט כי הם מסכימים באופן מוחלט ככל האפשר להליך גירושין בהריון, לא תהיה מניעה להתקדם.
התיחסות הדין העברי לנטישה בעת הריון
כאן המקום לציין כי על פי הדין העברי, נטישת הבעל מיד לאחר הלידה או בעת הריון מזכה את האישה במלוא כתובתה.
אם הבעל מתעמר באישה, מתעלם ממנה, או לחלופין מקניט אותה ומתעלל בה מילולית – הדבר מקנה לה את הזכות לדרוש גט ולדרוש מבית הדין שיחייבו את הגבר בתשלום כתובתה.
שוב נדגיש כי אין איסור להיפרד תוך כדי הריון. אבל מבחינה מוסרית זה לא רצוי.
מבחינה משפטית, החוק אינו מאפשר לתבוע מזונות ילדים מראש עבור תינוק שעדיין לא נולד. למרות עובדה זו, כאשר מכינים את הסכם הגירושין בזמן ההריון, אפשר לנסות לבקש בקשה מיוחדת מביהמ”ש, להכניס הסכמה בנוגע למזונות התינוק שאמור להגיע לעולם. גם במידה וביהמ”ש לא ייעתר לאישור, אין מניעה מהגשת תביעה למזונות, כאשר הילד יוולד. כמובן אין התייחסות לנושא המשמורת על ילד שעדיין לא נולד. יש לציין כי אישה שננטשה ערב הלידה או לאחריה, יכולה לדרוש מבית המשפט למשפחה שיכפה חלוקת רכוש לא שווה בין בני הזוג, וזאת כדי לפצותה בשל עול גידול הילדים הכפול שניחת עליה לפתע. במקרה של נטישת האישה לדרוש מבית המשפט לפצות גם את הילד על הנזקים שנגרמו לו בשל הנטישה.
חשוב להדגיש שבבתי המשפט לענייני משפחה החלה בשנים האחרונות מגמה חדשה של עירוב דיני נזיקין בדיני המשפחה. גישה זו תומכת בבקשות לפיצוי האישה והפעוטות הננטשים על ידי האב בסמוך ללידה.
בשל כך מתרבות ההחלטות שגוזרות למעשה אי שיוויון באיזון המשאבים בין בני הזוג במקרים שכאלה, על מנת לפצות את האישה והילד על הקשיים אליהם נקלעו.
במקרים בהם הזוג התגרש ולאחר הגירושין גילתה האישה כי היא הרתה לבעלה, אך לא נודע לה על כך עד אחרי הגירושין, יכולה האישה לחייב את הבעל להכיר בבנו על ידי הגשת תביעת אבהות וכך תוכל לממש את זכותה למזונות, למשמורת ולהסדרי ראייה, ובמקביל תמנע מבנה להיות מוגדר כממזר.
פגישת ייעוץ בנושא גירושין בהריון במשרדנו
כאמור פגישת ייעוץ ראשונית עם עורך דין הכרחית ואין לה תחליף. במידה והנכם שוקלים לפתוח בהליכי גירושים או שהדבר נכפה עליכם חשוב לפנות ראשית לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.
במסגרת פגישת ייעוץ במשרדנו (הכרוכה בתשלום) תקבלו מידע מקיף ומפורט על זכויותיכם המשפטיות, תמונת המצב המשפטי הרלבנטית לגביכם, והכי חשוב מהם דרכי הפעולה והאסטרטגית שעליכם לנקוט.
מדובר בפגישה עורכת כשעתיים. לכן חשוב להצטייד במסמכים רלבנטיים (אם יש), והכי חשוב לא להתבייש לשאול כל שאלה כדי שתוכלו להפיק מהפגישה את המירב האפשרי ולקבל בסופה תמונה ברורה על מצבכם הנוכחי ולאן פניכם מועדות.
בסיום הפגישה, תוכלו לקבל הצעת מחיר מפורטת לטיפול בתיק מטעמנו. היה ותבחרו לשכור את שירותי המשרד – תקוזז עלות הפגישה מתוך שכר הטרחה בגין הטיפול.