נאמנות במקום הסכם ממון
יתרונותיי של הסכם ממון ידועים לרוב, אך רבים נמנעים מלעשותו וזאת לרוב משיקולים רגשיים וחוסר נעימות. קיים פתרון נוסף שנעשה נפוץ בשנים האחרונות והוא נאמנות במקום הסכם ממון על נכסי הבן זוג טרם הנישואים.
ראשית נעשה קצת סדר, תפקיד הסכם הממון ליצור הפרדה רכושית מלאה בין בני זוג, בדרך כלל לפני הנישואים וזאת לרוב במטרה להגן על נכסי הזוג שנצברו טרם הנישואים. הדבר חיוני נוכח הפסיקה הענפה כיום בתחום דיני המשפחה הקובעת כי גם נכסים שנצברו טרם הנישואים והייתה לגביהם כוונת שיתוף, יש לחלקם בין בני הזוג בעת גירושים. על זה יש להוסיף את האקטיביזם השיפוטית בנושא הידועים בציבור שעליהם חלה חזקת השיתוף וזה אומר שיתוף בכל נכסי הידוע בציבור ללא צורך בהוכחת כוונת שיתוף. יש לציין כי הפסיקה לא הגדירה, הגדרה מדויקת מי נחשב ידוע בציבור וישנם פסיקות שונות וביניהם זוג שהוכרז כידועים בציבור לאחר שלושה חודשים, דוגמא אחרת זוג שחי בדירות נפרדות אך סמוכות גם הם הוגדרו כידועים בציבור וכדומה.
על מנת למנוע מחלקות מיותרות בעת פרידה ו/או דיונים ארוכים ומסובכים בעת הגירושים לגבי הרכוש שהגיע עם כל בן זוג טרם הנישואים ובכלל זה ירושות ומתנות חשוב לערוך הסכם ממון ולאשרו בבית המשפט לענייני משפחה.
במידה והדבר לא מתאפשר ניתן לבחור בחלופה שהיא נאמנות על הנכסים טרם הנישואים או טרם הכרזה על היותם ידועים בציבור. קרי אלטרנטיבה להסכם ממון לעשות נאמנות במקום הסכם ממון.
מהי נאמנות ?
מערכת יחסים משפטית בין יוצר הנאמנות אשר מקנה את נכסיו לנאמן, המחויב לנהל נכסים אלו לטובת הנהנים או לטובת קידום מטרה מסוימת. בעצם נאמנות יוצרת הפרדה/ניתוק בין הנכסים לבעליהם, בעת יצירת הנאמנות הבעלים של הנכסים הוא הנאמן שמנהל אותם על פי כתב הנאמנות שבידיו.
מודגש כי במערכת יחסים זו, היוצר נפרד מנכסיו (מבחינה משפטית) ומקנה את ההטבות הכלכליות בהם לנהנים. הפרדה רכושית זו מהווה עיקרון יסוד בדיני הנאמנות.
להגשמת מטרה זו קיימים הסדרים משפטיים שונים המבוססים על עקרונות דומים.
כגון: הנאמנות הקלאסית (Trust), נאמנות מס שבח, הפאונדיישן (Foundation) וכדומה.

יש לציין כי נאמנות הינו מוסד וותיק בעולם המשפט והמס. מוסד זה מוכר כבר מהתקופה הרומית ובמקורות קדומים של המשפט העברי. ראו בראשית כ”ד – אליעזר עבד אברהם אליעזר, המכונה גם “דמשק אליעזר”. אליעזר נשלח בידי אברהם אל משפחתו בחרן כדי למצוא אישה ליצחק, משום שלא רצה שבנו יינשא לנערה כנענית. אליעזר לקח עמו מתנות רבות, תכשיטים וכלי כסף וזהב.
בעצם אברהם הפקיד בידי אליעזר את רכושו כנאמן, הוא משביע את אליעזר שלא יביא כלה ממשפחה אחרת, ושלא יברח עם הרכוש.
דוגמא אחרת מן המשפט הרומאי, שבעת היא לא היה ניתן להוריש רכוש לילדים שאינם רומאים.
הפתרון שנמצא: כי בעל הרכוש (היוצר) היה מצווה את רכושו לאדם אחר, וזה היה מתחייב להעבירו בהמשך לאישה ולילדים, שכאמור, לא היה ניתן להוריש להם. המבנה הזה היה נפוץ לאורך כל ימי הביניים כמכשיר להורשה. אדם אציל רצה להבטיח שהילדים שלו לא יבזבזו את הונו היה מוריש לבכורו את הכל, אך רק כדי שיהיה פידיי קומיסו – נאמן – לטובת כל האחרים. הוא יהיה רשאי לצוות את הנכס אח”כ לילדיו.
דוגמאות פרקטיות לשימוש בנאמנות במקום הסכם ממון
זוג הורים שביקשו לתת במתנה דירה לבן, אך הבן סירב להחתים את בת זוגתו (אשתו המיועדת) על הסכם ממון. הפתרון שהצעתי ובוצע הוא נאמנות במקום הסכם ממון קרי, נאמנות על הדירה , כאשר הנהנים הם הנכדים העתידיים. ראוי לציין כי כתב הנאמנות יכול להכיל מספר דרכי פעולה לנאמן, כמו במקרה דנן. כל עוד הזוג נשואי הם רשאים לגור בדירה ולאחר מות הבן בעלות הדירה תעובר לילדיו. במקרה של גירושים יהיה זכאי הבן לגור עד שארית חייו, ולאחר מכן הבעלות על הדירה תעבור לילדיו.
אישה שעמדה להינשא ולא שיתפה את בן זוג בבעלות על וילה במושב שקיבלה בירושה, והתכוונה בעתיד לעבור לגור עם משפחה בעתיד שם. נוכח אי רצונה להחתים את בן זוגה ובעל לעתיד על הסכם ממון, הצעתי את פתרון הנאמנות במקום הסכם ממון כשנהנים הם שוב הילדים לאחר מות האישה.
מודגש כי כל הנאמנויות שבאות להחליף הסכם ממון (נאמנות במקום הסכם ממון) הינם נֶאֶמָנוּת בִּלְתִּי הדִירָה irrevocable trust – נאמנות שהאיש שיצר אותה אינו יכול לשנותה והיא בעלת אופי קבוע. ראו דוגמא גם מתוך נאמנות בצוואה.
הדבר הוא כאמור קריטי כדי להתמודד עם החשש של כוונת השיתוף או שיתוף ספציפי.
כמו כן גם שלטונות המס מכירים בנאמנות מסוג זה וכי סעיף 69 לחוק מיסוי מקרקעין קובע, כי אין מקום לחייב את הנאמן במס שבח על העברת הזכות במקרקעין או הזכות באיגוד, ממנו לנהנה, כי פעולה כזאת אינה מצמיחה לנאמן שום רווח ויתרון כלכלי. קרי רכישת הנכס או חלקו בנאמנות עבור צד ג’ תאפשר בשלב מאוחר יותר להעביר את הנכס ע”ש אותו צד ג’ בפטור ממס.
חשוב לציין כי תנאי לקבלת הטבה ממס שבח היא שחייב להיות נהנה ספציפי שיצויין בהודעת הנאמנות ואי אפשר לציין באופן כללי כי הנכס נרכש בנאמנות, מבלי לציין את זהותו המדויקת של הנהנה. הרציונאל לדרישת חשיפת זהות הנהנה כבר בשלב הרכישה, הוא מניעת פיקציות והערמות מס, בהן ירכשו נכסים, לכאורה בנאמנות, והנהנה יהיה למעשה קונה חדש שימצא בשלב מאוחר יותר, והמכירה לאותו קונה חדש, תעשה במסווה של העברה מנאמן לנהנה.
אין סיבה לחשוש מחשיפת הנהנה וזאת עקב חשאיות מסמכי מס שבח.
ישנם כאמור מגוון רחב של שימושים נוספים לנאמנות וכן לנאמנות במקום הסכם ממון, להן סקירה של העיקרים בהם:
- תכנון הון משפחתי ושמירתו מדור לדור – רוב הנאמנויות מוקמות לצורך העברת הון מדור לדור.
- הנחלת השליטה בחברות משפחתיות לדורות הבאים ללא מלחמות ירושה – ראו מקרי “טמפו”, “ויסוצקי”, “ידיעות אחרונות”, שוקן, אייזנברג – במקרים בהם יש הון גדול במשפחה, הסדרת העברת ההון באמצעות צוואה עלולה ליצור ניגודי אינטרסים ומריבות בין בני המשפחה בבתי המשפט. הפתרון: הקמת הנאמנות טרם מותם של בעלי השליטה.
- נאמנות לטובת בעלי מוגבלויות – מדובר במי שספק אם הוא יכול לדאוג לענייניו, כמו בעלי מוגבלויות (פיזית, נפשית, שכלית) חסרי כושר משפטי, או שכשרותם המשפטית מוטלת בספק, או מי שהוא כשיר משפטית, אך עדיין קיים ספק לגבי יכולתו לדאוג לענייניו (מכורים למיניהם או פשוט חסרי אחריות). הפתרון: הקמת נאמנות בחיים – הנאמן ידאג לבן החסוי כל ימי חייו. במקרה כזה האפוטרופוס יישאר מחוץ לתמונה מאחר ולא יהיה צורך בהליך ירושה. במקרה כזה, הבן החסוי יהיה בגדר נהנה בלבד.
- התמודדות עם דיני ירושה – הקושי: ס’ 8 לחוק הירושה האוסר על מתנה שתתממש עם מותו של הנותן, אלא בצוואה. הנאמנות למעשה יוצרת מסלול נוסף לשם כך.
- נאמנויות לתועלת הציבור / לצרכי צדקה – ניתן להקים כזאת באמצעות חוק החברות (חברה לתועלת הציבור) או לפי חוק הנאמנות (הקדש ציבורי).
- הגנת נכסים (Asset Protection) – הנאמנות ככלי עבור אנשים הצופים כניסה להליך משפטי כפוי בעל השלכות כלכליות על נכסיהם. דוגמאות: רופא החושש מתשלום פיצויים גבוה עקב תביעת רשלנות רפואית; איש עסקים החושש מנושים במקרה ויכנס לחדל”פ, גבר החושש מירידה לנכסיו עקב הליך גירושין. עם זאת, על מנת שהנאמנות אכן תשיג את מטרתה, עליה לעמוד בקריטריונים של פקודת פשיטת הרגל. כך לדוגמא, ס’ 96(א) לפקודה (ביטול הענקות) קובע: העניק אדם נכסים ונעשה פושט רגל לפני שעברו שנתיים מיום ההענקה, ההענקה בטלה כלפי הנאמן.
- נאמנות לצורך תכנית פנסיה לעובדים ותכנית נאמנות להשקעות.
- נאמנות לצרכי מסחר – מקובל להתייחס לסוג כזה של נאמנות כ-Purpose Trust, קרי: “נאמנות לצורך מטרה”. דוגמא: רוב המטוסים מוחזקים בחכירה, ולא בבעלות, וזאת עקב העלות היקרה הכרוכה בתאונה. כל מטוס מוחזק בנאמנות נפרדת, בחברה אחרת. באופן זה, במידה וישנה תאונה, היא לא תשפיע על שאר המטוסים והגוף בכללותו. דוגמא נוספת: נאמנות לצרכי צדקה
- סודיות – נאמנות המוקמת על מנת להסתיר את הבעלים האמיתיים של הנכס השלטונות או מבן זוג.
פגישת ייעוץ בנושא נאמנות במקום הסכם ממון במשרדנו
כאמור פגישת ייעוץ ראשונית עם עורך דין הכרחית ואין לה תחליף. במידה והנכם שוקלים פתרון תחליפי להסכם ממון (נאמנות במקום הסכם ממון) או להקים נאמנות למטרה אחרת חשוב לפנות ראשית לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.
במסגרת פגישת ייעוץ במשרדנו (הכרוכה בתשלום) תקבלו מידע מקיף ומפורט על זכויותיכם המשפטיות, תמונת המצב המשפטי הרלבנטית לגביכם, והכי חשוב מהם דרכי הפעולה והאסטרטגית שעליכם לנקוט.
מדובר בפגישה עורכת כשעתיים. לכן חשוב להצטייד במסמכים רלבנטיים (אם יש), והכי חשוב לא להתבייש לשאול כל שאלה כדי שתוכלו להפיק מהפגישה את המירב האפשרי ולקבל בסופה תמונה ברורה על מצבכם הנוכחי ולאן פניכם מועדות.
בסיום הפגישה, תוכלו לקבל הצעת מחיר מפורטת לטיפול בתיק מטעמנו. היה ותבחרו לשכור את שירותי המשרד – תקוזז עלות הפגישה מתוך שכר הטרחה בגין הטיפול.
המשרד מציע מגוון רחב של שירותים משפטיים בתחום הסכמי ממון, נאמנות במקום הסכם ממון המותאמים לצרכים המשתנים של לקוחותינו:
- עריכת הסכם ממון בין בני זוג
- עריכת הסכם ממון אונליין
- אלטרנטיבה להסכם ממון – נאמנות במקום הסכם ממון.
- ליווי באישור הסכם ממון בבית משפט לענייני משפחה
- ייצוג משפטי בתביעה לביטול הסכם ממון
- הרצאות בנושא שמירת הון אישי ומשפחתי על ידי הסכם ממון, צוואה, נאמנות וכלים משפטיים נוספים
במשרדנו, הטיפול בעריכת נאמנות במקום הסכם ממון מתבצע באופן אישי ומקצועי על ידי עורך דין ארז קרט. אנו מאמינים בגישה מותאמת אישית, שבה כל נאמנות במקום הסכם ממון 'נתפר' בקפידה לפי צרכיהם הייחודיים של בני הזוג.
עו"ד ארז קרט מלווה את הזוג לאורך כל התהליך, תוך שמירה על רגישות ויעילות מרבית. מטרתנו היא לספק שירות משפטי מעולה, תוך הקפדה על שימור מערכת היחסים הזוגית. אנו מתייחסים לכל פרט בהסכם, מתוך הבנה שכל זוג הוא ייחודי ודורש התייחסות מדויקת לנסיבותיו האישיות.
גישה זו מבטיחה שהנאמנות במקום הסכם ממון הסופי לא רק יענה על הדרישות המשפטיות, אלא גם ישקף באופן מדויק את רצונות ושאיפות בני הזוג, תוך יצירת בסיס איתן לעתידם המשותף.
שאלות נפוצות בנושא הסכם ממון / נאמנות במקום הסכם ממון
הסכם ממון הינו מסמך משפטי המעוגן בחוק יחסי ממון, המאפשר לבני זוג להסדיר את ענייני הרכוש ונושאים משפטיים נוספים ביניהם. מטרתו העיקרית היא למנוע אי-הבנות ו"הפתעות" במקרה של פרידה או גירושין. ההסכם משקף את רצונם המשותף של בני הזוג ומבטיח כי כוונתם המקורית תכובד ותיושם במקרה של סיום הקשר. בכך, הסכם הממון מספק ודאות משפטית ומונע סכסוכים עתידיים בנוגע לחלוקת הרכוש וסוגיות משפטיות אחרות.
כן, אפשר לשנות הסכם ממון, אבל כל שינוי חייב לקבל אישור של בית המשפט או בית הדין הדתי, בדיוק כמו ההסכם המקורי. זה מבטיח שהשינויים נעשו בהסכמה מלאה של שני הצדדים.
למרות שאין חובה חוקית להשתמש בשירותיו של עורך דין, מומלץ מאוד לעשות זאת. עורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה יכול לעזור לכם לנסח הסכם מקיף ותקף משפטית, ולהבטיח שהאינטרסים של שני הצדדים מוגנים כראוי.
כן, אלטרנטיבה להסכם ממון היא נאמנות במקום הסכם ממון. פתרון חלופי של נאמנות במקום הסכם ממון. מטרתה להגן על נכסים שהיו שיכיים לבן/בת הזוג טרם הנישואים וכן על מתנות וירושות.
ראו פירוט נושא במאמרים הבאים:
התהליך יכול לקחת בין שבועיים לחודשיים, תלוי במורכבות ובמהירות הסכמת הצדדים.
לא בהכרח. הסכם ממון יכול דווקא לחזק את האמון על ידי יצירת שקיפות ותקשורת פתוחה בנושאי כספים.
כן, ניתן לבטל הסכם ממון, אך התהליך אינו פשוט. ביטול ההסכם דורש הסכמה הדדית של שני בני הזוג ואישור של בית המשפט לענייני משפחה. אם אחד הצדדים מתנגד לביטול, יהיה צורך להוכיח בבית המשפט שיש עילה מוצדקת לביטול ההסכם, כמו פגם בכריתת ההסכם או שינוי מהותי בנסיבות.
אי אפשר לכפות חתימה על הסכם. במקרה כזה, יחולו הכללים הרגילים של חלוקת רכוש בין ידועים בציבור.
הסכם ממון בין בני זוג מגדיר את חלוקת הרכוש ביניהם. ההסכם מפרט את הנכסים הקיימים והעתידיים, כולל אופן שיערוכם וחלוקת פירותיהם. הוא מתייחס גם למתנות וירושות שיתקבלו במהלך הנישואין, וקובע כיצד יטופלו חובות. במקרה של פרידה או גירושין, ההסכם מגדיר את אופן ומועד חלוקת הנכסים המשותפים. בנוסף, ההסכם קובע איזו ערכאה משפטית (בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי) תטפל במחלוקות, ומציע מנגנון למניעת סרבנות גט.
ניתן לערוך הסכם ממון טרום נישואין, וניתן לערוך הסכם ממון בזמן הנישואין, למשל כאשר בכוונת בני הזוג לקבוע מערכת רכושית שונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון.
כן, ההסכם יכול להגדיר כיצד יחולקו זכויות פנסיה במקרה של פרידה.
הסכם ממון מסדיר את ענייני הרכוש בחיים ובמקרה של פרידה, בעוד צוואה קובעת את חלוקת הרכוש לאחר המוות.
כן, אפשר לבטל הסכם ממון בהסכמת שני הצדדים ואישור בית המשפט.
ההבדל העיקרי הוא במעמד החוקי. בעוד שזוגות נשואים מוגדרים באופן ברור בחוק, המעמד של ידועים בציבור פחות מוגדר. לכן, הסכם ממון לידועים בציבור צריך להיות מקיף יותר ולהתייחס לנושאים נוספים כמו הגדרת המעמד של בני הזוג.
כן, הסכם ממון שנערך כהלכה ואושר על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני הוא תקף מבחינה משפטית. חשוב לציין שעל פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, הסכם ממון חייב לקבל אישור שיפוטי כדי להיות תקף. יודגש כי כשבני הזוג טרם נישאו ניתן לאשרו גם בפני נוטריון או בפני רשם הנישואין, ולכן גם ידועים בציבור יכולים לאשר את הסכם ממון ידועים בציבור בפני נוטריון.
לא, הסכם ממון יכול להסדיר גם את ניהול הכספים במהלך הנישואין.
ללא הסכם ממון, חלוקת הרכוש במקרה של פרידה תתבצע לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג.
מומלץ לחתום על הסכם ממון לפחות שלושה חודשים לפני הנישואין, כדי לאפשר זמן מספיק לדיון, ייעוץ משפטי ושקילה מעמיקה של התנאים.
בישראל, הסכם ממון אינו יכול לקבוע הסדרי משמורת מראש. נושאים אלה נקבעים בזמן אמת לפי טובת הילד.
כן, זוגות נשואים יכולים לערוך הסכם ממון בכל שלב. עם זאת, הוא חייב לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה.
כן, הסכם ממון יכול לכלול הוראות לגבי חלוקת רכוש במקרה של מוות, אך חשוב לוודא שאינו סותר את הוראות הצוואה.
לא, המונחים משמשים לעתים קרובות באופן חלופי. שניהם מתייחסים להסכם המסדיר את ענייני הרכוש בין בני זוג.
כן, ניתן לכלול תנאים לא כספיים, אך חשוב לזכור שבתי המשפט עשויים לא לאכוף תנאים שנחשבים לא סבירים או פוגעניים.
במקרה כזה, ניתן לפנות לבית המשפט לאכיפת ההסכם. הסכם ממון שאושר כדין נחשב לחוזה מחייב.
כן, ניתן לכלול בהסכם ממון סעיפים המתייחסים לנכסים עתידיים, כמו ירושות צפויות או הכנסות מקריירה עתידית. חשוב לנסח סעיפים אלה בצורה ברורה ומפורטת.
כן, הסכם ממון שנערך כדין בישראל תקף גם לגבי זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל. עם זאת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לגבי השפעות אפשריות של חוקי המדינה בה נערכו הנישואים.
ניתן לכלול התחייבויות כאלה, אך חשוב לזכור שבתי המשפט עשויים להתייחס אליהן כאל הצהרות כוונות ולא כאל סעיפים מחייבים משפטית. מומלץ להתמקד בעיקר בהיבטים הכלכליים.
הסתרת מידע מהותי עלולה לפסול את תוקפו של ההסכם או לגרום לביטולו. שקיפות מלאה היא קריטית בעת עריכת הסכם ממון.
בהחלט. אם לבני הזוג יש עסק משותף או תכניות לפתוח עסק כזה, מומלץ לכלול בהסכם הממון סעיפים המתייחסים לניהול העסק, חלוקת רווחים, ומה יקרה עם העסק במקרה של פרידה.
כן, הסכם ממון יכול להגדיר כיצד יטופלו חובות קיימים או עתידיים של כל אחד מבני הזוג. זה יכול להגן על בן הזוג השני מפני אחריות לחובות שנוצרו לפני הנישואין או במהלכם.
כן, ניתן וכדאי לכלול סעיפים המתייחסים למתנות יקרות ערך, במיוחד תכשיטים או חפצי אומנות. ניתן להגדיר האם אלו ייחשבו כרכוש משותף או פרטי במקרה של פרידה.
כן, ניתן לכלול סעיפים המתייחסים לטיפולי פוריות או הליכי פונדקאות. אלה יכולים לכלול הסכמות לגבי מימון הטיפולים, חלוקת האחריות, וכיצד יטופלו עוברים מוקפאים במקרה של פרידה.
בהחלט. ניתן לכלול סעיפים המגדירים כיצד ינוהלו חשבונות בנק משותפים, כולל הפקדות, משיכות, וחלוקת הכספים במקרה של פרידה. זה יכול לכלול גם הסכמות לגבי שימוש בכרטיסי אשראי משותפים.
כן, ניתן לכלול סעיפים המתייחסים לחיות מחמד. אלה יכולים לכלול הסכמות לגבי בעלות, אחריות לטיפול, והסדרי "משמורת" במקרה של פרידה. חשוב לציין שמבחינה משפטית, חיות מחמד נחשבות לרכוש ולא ל"ילדים".
ישנן מספר עילות אפשריות לביטול הסכם ממון:
- פגם בכריתת ההסכם (למשל, טעות, הטעיה, כפייה או עושק).
- חוסר תום לב בעריכת ההסכם.
- שינוי מהותי בנסיבות שלא ניתן היה לצפות בעת עריכת ההסכם.
- הסתרת מידע מהותי בעת עריכת ההסכם.
- תנאים בלתי חוקיים או בלתי מוסריים בהסכם בכל מקרה, בית המשפט יבחן את הנסיבות ויחליט האם יש הצדקה לביטול ההסכם.
כן, בית המשפט יכול להחליט על ביטול חלקי של הסכם ממון. זה יכול לקרות במקרים בהם רק חלק מסעיפי ההסכם נמצאו בעייתיים או לא הוגנים, בעוד שאר ההסכם תקף ומחייב. במקרה כזה, בית המשפט עשוי לבטל או לשנות רק את הסעיפים הבעייתיים ולהשאיר את שאר ההסכם על כנו. חשוב לציין שבמקרים רבים, הסכמי ממון כוללים "סעיף הפרדה" המאפשר לבטל חלק מההסכם מבלי לפגוע בתוקפו של שאר ההסכם.
אם מתגלה שאחד הצדדים חתם על הסכם הממון תחת לחץ או איום, זו עילה מוצדקת לביטול ההסכם. במקרה כזה, הצד שחתם תחת לחץ יכול לפנות לבית המשפט ולבקש את ביטול ההסכם בטענה של "כפייה". בית המשפט יבחן את הנסיבות, כולל טיב הלחץ או האיום, והאם הם השפיעו באופן מהותי על החלטתו של הצד לחתום על ההסכם. אם בית המשפט משתכנע שאכן הייתה כפייה, הוא עשוי לבטל את ההסכם כולו או חלקים ממנו. חשוב לציין שיש להביא ראיות משכנעות לטענת הכפייה, שכן בתי המשפט מייחסים חשיבות רבה לעקרון חופש החוזים ולא יבטלו הסכם בקלות.
ככלל, ביטול הסכם ממון חל מרגע הביטול ואילך, ולא רטרואקטיבית. עם זאת, במקרים חריגים, בית המשפט עשוי להחליט על ביטול רטרואקטיבי אם נמצא פגם מהותי בכריתת ההסכם מלכתחילה (למשל, במקרה של הונאה או כפייה). חשוב לציין שביטול רטרואקטיבי עלול ליצור סיבוכים משפטיים ומעשיים, במיוחד אם בני הזוג כבר פעלו על פי ההסכם במשך תקופה ארוכה.
אין מגבלת זמן ספציפית לביטול הסכם ממון, אך ככל שעובר יותר זמן מאז שנחתם ההסכם, כך יהיה קשה יותר לבטל אותו. בתי המשפט מייחסים חשיבות רבה ליציבות משפטית ולהסתמכות הצדדים על ההסכם לאורך זמן. עם זאת, אם מתגלה פגם מהותי בכריתת ההסכם או חל שינוי נסיבות קיצוני, ניתן לבקש את ביטולו גם שנים לאחר החתימה. בכל מקרה, מומלץ לפעול מהר ככל האפשר אם מתגלה סיבה לביטול ההסכם.
ביטול הסכם ממון יכול להשפיע על הסכמי גירושין, במיוחד אם הסכם הגירושין התבסס על חלוקת רכוש שנקבעה בהסכם הממון. אם הסכם הממון מבוטל לפני או במהלך הליכי הגירושין, יתכן שיהיה צורך לנסח מחדש את הסכם הגירושין בהתאם למצב החדש. במקרים מסוימים, ביטול הסכם הממון עלול אף לפתוח מחדש הסכם גירושין שכבר נחתם ואושר, אם הוא התבסס באופן מהותי על ההסכם שבוטל.
כן, ניתן לערער על החלטת בית המשפט בנוגע לביטול הסכם ממון. אם בית המשפט לענייני משפחה החליט לבטל או לא לבטל את ההסכם, וצד אחד אינו מסכים עם ההחלטה, הוא רשאי להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי. הערעור צריך להיות מוגש בתוך המועד הקבוע בחוק (בדרך כלל 45 יום מיום מתן ההחלטה). בערעור, יש להראות שנפלה טעות משפטית או עובדתית בהחלטת בית המשפט קמא. חשוב לציין שערכאת הערעור בדרך כלל לא תתערב בממצאים עובדתיים, אלא אם כן נפלה טעות מהותית בהערכת העדויות.
לא, לא ניתן לשנות הסכם ממון באופן חד צדדי. כל שינוי בהסכם ממון דורש את הסכמת שני הצדדים ואישור של בית המשפט לענייני משפחה. אם אחד הצדדים מעוניין לשנות את ההסכם והצד השני מתנגד, ניתן לפנות לבית המשפט, אך יש להוכיח שינוי נסיבות מהותי או עילה משפטית אחרת המצדיקה את השינוי.
כן, הסכם ממון תקף ישפיע על חלוקת הרכוש גם במקרה של גירושין בהסכמה. למעשה, אחת המטרות העיקריות של הסכם ממון היא להגדיר מראש כיצד יחולק הרכוש במקרה של פרידה, בין אם היא בהסכמה או לא. אם הצדדים מסכימים לחלוקה שונה מזו שנקבעה בהסכם הממון, הם יצטרכו לערוך הסכם גירושין חדש שיאושר על ידי בית המשפט.
כן, בהחלט. עם העלייה בפופולריות של נכסים דיגיטליים וקריפטו, חשוב להתייחס אליהם בהסכם ממון. ניתן לכלול סעיפים המגדירים את הבעלות על נכסים וירטואליים, מטבעות קריפטו, או השקעות דיגיטליות אחרות. חשוב לפרט את סוגי הנכסים הדיגיטליים, ערכם (אם ידוע), וכיצד יחולקו במקרה של פרידה. יש לזכור שערכם של נכסים אלה עשוי להשתנות באופן משמעותי לאורך זמן, ולכן כדאי לשקול גם מנגנון לעדכון או הערכה מחדש של ערכם.
כן, הסכם ממון יכול וצריך לכלול הסכמות לגבי ניהול כספי במהלך הנישואין. זה יכול לכלול הסכמות על חלוקת הוצאות משק הבית, ניהול חשבונות בנק משותפים או נפרדים, השקעות משותפות, וכיצד יתקבלו החלטות כלכליות משמעותיות. ניתן גם להגדיר מנגנונים לפתרון מחלוקות כספיות במהלך הנישואין. הגדרת כללים ברורים לניהול כספי יכולה למנוע חיכוכים ולחזק את היציבות הכלכלית של הזוג.
כן, ניתן לכלול בהסכם ממון סעיפים הנוגעים למקום המגורים של בני הזוג. זה יכול לכלול הסכמות לגבי רכישת דירה משותפת, שימוש בדירה שבבעלות אחד מבני הזוג, או אפילו הסכמות לגבי מעבר למדינה אחרת. עם זאת, חשוב לזכור שתנאים אלה צריכים להיות סבירים ולא לפגוע בזכויות יסוד של מי מבני הזוג. בנוסף, במקרה של שינוי נסיבות משמעותי, בית המשפט עשוי לאפשר סטייה מהסכמות אלה.
הסכם טרום נישואים הוא סוג של הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין. ההבדל העיקרי בינו לבין הסכם ממון רגיל הוא העיתוי: הסכם טרום נישואים נחתם לפני החתונה, בעוד שהסכם ממון רגיל יכול להיחתם גם במהלך הנישואין. הסכם טרום נישואים מאפשר לזוג להגדיר את ההסדרים הכלכליים ביניהם לפני שהם נכנסים למסגרת הנישואין, מה שיכול למנוע אי הבנות וסכסוכים בעתיד.
בעוד שהמטרה העיקרית של הסכם טרום נישואים היא להסדיר עניינים כלכליים, ניתן לכלול בו גם נושאים שאינם כלכליים באופן ישיר. למשל, הסכמות לגבי מקום מגורים, חינוך ילדים עתידיים, או אפילו חלוקת תפקידים במשק הבית. עם זאת, חשוב לזכור שבתי המשפט עשויים שלא לאכוף סעיפים שנתפסים כפולשניים מדי לחיים האישיים או שנוגדים את תקנת הציבור. בנוסף, סעיפים הנוגעים לילדים (כמו משמורת) לא יהיו תקפים, שכן בית המשפט תמיד יפעל לפי טובת הילד בזמן אמת.
נאמנות היא הסדר משפטי שבו אדם או גוף (הנאמן) מחזיק ומנהל נכסים עבור אדם אחר (הנהנה). בהקשר של יחסי ממון בין בני זוג, נאמנות יכולה לשמש כאלטרנטיבה להסכם ממון על ידי העברת נכסים מסוימים לנאמנות לפני הנישואין. הנכסים בנאמנות נשארים מחוץ לרכוש המשותף של בני הזוג, מה שיכול להגן עליהם במקרה של גירושין. זה יכול להיות פתרון יעיל במיוחד עבור נכסים משפחתיים או עסקיים שאחד מבני הזוג רוצה לשמור בנפרד מהרכוש המשותף.
לשימוש בנאמנות יש מספר יתרונות פוטנציאליים לעומת הסכם ממון:
- פחות עימות רגשי: הקמת נאמנות יכולה להיתפס כפחות "מאיימת" מבחינה רגשית מאשר חתימה על הסכם ממון.
- הגנה מתמשכת: נאמנות יכולה להגן על נכסים לאורך זמן, גם מעבר לתקופת הנישואין.
- גמישות: ניתן לשנות את תנאי הנאמנות ביתר קלות מאשר לשנות הסכם ממון.
- הגנה מפני נושים: נאמנות יכולה לספק הגנה נוספת מפני תביעות של נושים.
- תכנון מס: נאמנויות יכולות לשמש גם ככלי לתכנון מס יעיל. עם זאת, חשוב להתייעץ עם עורך דין ורואה חשבון כדי להבין את כל ההשלכות המשפטיות והפיננסיות.
למרות שנאמנות מספקת הגנה משמעותית, בית המשפט עדיין יכול להתערב בנסיבות מסוימות. אם הנאמנות לא הוקמה כראוי או אם יש ערבוב בין נכסי הנאמנות לנכסים אישיים, בית המשפט עשוי להתייחס לנכסי הנאמנות כחלק מהרכוש המשותף. לכן, חשוב מאוד להקים ולנהל את הנאמנות בצורה מקצועית ותקינה.
כן, ישנם מספר חסרונות פוטנציאליים לשימוש בנאמנות במקום הסכם ממון:
מורכבות: הקמה וניהול של נאמנות יכולים להיות מורכבים ויקרים יותר מאשר עריכת הסכם ממון.
גמישות מוגבלת: בעוד שהסכם ממון ניתן לשינוי בהסכמת שני הצדדים, שינוי תנאי נאמנות (במיוחד בלתי הדירה) יכול להיות מסובך יותר.
שקיפות: נאמנות עשויה להיתפס כפחות שקופה מהסכם ממון, מה שעלול לעורר חשדנות.
היקף מוגבל: נאמנות מתאימה בעיקר להגנה על נכסים ספציפיים, בעוד שהסכם ממון יכול להסדיר מגוון רחב יותר של נושאים כלכליים.
עלויות: הקמה וניהול של נאמנות עשויים להיות יקרים יותר מאשר עריכת הסכם ממון.
סיבוכים משפטיים: במקרה של סכסוך, נאמנות עשויה ליצור סיבוכים משפטיים נוספים.
לכן, חשוב לשקול את כל ההיבטים ולהתייעץ עם מומחים לפני בחירה בין נאמנות להסכם ממון.