אבהות – המידע הראשוני

ההלכה היהודית קובעת כי אבהות נקבעת על פי הקשר הביולוגי שבין האב לילד, ולא לפי חוקיות הקשר שבין האב לאם. מקור תפיסה זו הוא בפסוק טו בספר דברים כא:

“כי תהיין לאיש שתי נשים האחת אהובה והאחת שנואה, וילדו לו בנים האהובה והשנואה וגו'”. כלל הלכתי הוא, ללא חולק, שבנו מן השנואה – בנו לכל דבר ועניין.

כאשר מוגשת תביעת אבהות בית המשפט לענייני משפחה צריך לאזן בין שתי זכויות יסוד – זכות הקטין לידיעה מיהו אביו, שהינה זכות חשובה הנגזרת מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ראה דברי כב’ הנשיא שמגר:
“ואם יבקש לדעת מי אביו, מי אמו, מניין בא – “מי אני”. יזעק כבודו יחייב אותנו, את כולנו להושיט יד לעזרו.
זכות יסוד כבוד האדם כוללת את רצונו של הקטין כילוד אנוש לדעת מוצאו, כדי לשמור על זכויותיו הקנייניות, המשפחתיות והאנושיות….”

מול זכות היסוד של האב שלא להיפגע בגופו בגין בדיקת רקמות.

כאמור כשבבית המשפט לענייני משפחה מתקבל תביעת אבהות, הוא ורק הוא זה שמוסמך להורות על ביצוע בדיקת רקמות לשם קביעת אבהות, כשהעיקרון שמנחה אותו הינו טובת הילד.
לקביעת מי האב יש משמעות כלכלית ורגשית משמעותי מאוד עבור הגבר. האבהות בא לידי ביטוי במספר מחויבויות עיקריות והן: מזונות ילדים, משמורת, הסדרי ראייה.
כמו כן עבור מעמד הילד יש משמעות נוספת ומאוד חשובה והינה במקרים בהם האישה יהודיה נשואה כדת משה וישראל לבעל יהודי, האבא הוא גבר אחר במקרה כזה יוגדר הילד בתור “ממזר”. לכן במקרים מעין אלו קיימת חזקה לפיה “רוב הבעילות אחר הבעל”, דהיינו רואים את הבעל כאביו של הקטין, בשל החשש למימזור הקטין, נוכח החומרה הנובעת בהלכה היהודית מהכרזתו של צאצא כממזר.

ההלכה של בית המשפט העליון היא שעל גבר המקיים יחסי אישיות עם אישה לשאת בתוצאות ולקחת אחריות על כך. טענה של גניבת זרע אינה מוכרת בישראל.
אבהות
כיצד מוכיחים אבהות ועל מי נטל ההוכחה?
 
הדרך המקובלת כדי להוכיח אם הגבר הוא באמת אבי הילד היא על-ידי ביצוע בדיקת רקמות (בדיקת סיווג רקמות). על פי חוק המידע הגנטי (2000), נקבע כי בדיקות רקמות להוכחת אבהות תבוצע רק על פי צו של בית משפט לענייני משפחה.
 

תהליך קביעת האבהות

תהליך קביעת מי האב מתחיל בדרך כלל בהגשת תביעת אבהות לבית המשפט לענייני משפחה. התביעה יכולה להיות מוגשת על ידי האם, האב הנטען, או אפילו הילד עצמו (באמצעות אפוטרופוס).

לאחר הגשת התביעה, בית המשפט ישקול את הראיות המוצגות בפניו. אלה עשויות לכלול עדויות של הצדדים המעורבים, תיעוד רפואי, ובמקרים רבים – תוצאות של בדיקת רקמות.

בדיקת הרקמות, המכונה גם בדיקת DNA, היא כלי מדעי מדויק ואמין ביותר לקביעת אבהות. היא מבוססת על השוואת הפרופיל הגנטי של האב הנטען עם זה של הילד. אחוז ההתאמה הנדרש לקביעת אבהות הוא גבוה מאוד, בדרך כלל מעל 99.9%.

חשוב לציין כי ביצוע בדיקת רקמות דורש הסכמה מדעת של כל הצדדים המעורבים. במקרה של קטין, נדרשת הסכמת שני ההורים או אישור בית המשפט. אם אחד הצדדים מסרב לבצע את הבדיקה, בית המשפט רשאי להסיק מסקנות מסירוב זה.

השלכות רגשיות ופסיכולוגיות

מעבר להיבטים המשפטיים והכלכליים, לקביעה מי האב יש גם השלכות רגשיות ופסיכולוגיות משמעותיות. עבור הילד, ידיעת זהות אביו יכולה לתרום לתחושת הזהות והשייכות שלו. מאידך, גילוי מאוחר של זהות האב או התכחשות להורות עלולים לגרום לטראומה רגשית.

עבור האב, קבלת אחריות על ילד שלא ידע על קיומו או שהתכחש לו בעבר, יכולה להיות אתגר רגשי משמעותי. תהליך בניית הקשר עם הילד עשוי להיות מורכב ולדרוש תמיכה מקצועית.

לכן, חשוב שכל הצדדים המעורבים בתהליך קביעת האב יקבלו ליווי ותמיכה מקצועית, הן משפטית והן פסיכולוגית, כדי להתמודד עם ההשלכות הרגשיות והמעשיות של התהליך.

השלכות קביעת האבהות

קביעת האב היא בעלת השלכות משמעותיות הן עבור האב והן עבור הילד. ראשית, היא מטילה על האב חובות משפטיות וכלכליות, כגון תשלום מזונות ילדים. חובה זו נמשכת עד הגיע הילד לגיל 18, ובמקרים מסוימים אף מעבר לכך, למשל כאשר הילד משרת בצבא או לומד במוסד להשכלה גבוהה.

שנית, קביעת האבהות מעניקה לאב זכויות משפטיות, כגון הזכות למשמורת או להסדרי ראייה. זכויות אלו מאפשרות לאב להיות מעורב בחיי ילדו ולקחת חלק בהחלטות חשובות הנוגעות לחינוכו, בריאותו ורווחתו הכללית.

עבור הילד, קביעת האב מעניקה זכויות ירושה, זכאות לקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי במקרה של פטירת האב, וכן זכות לקבל מידע רפואי גנטי שעשוי להיות חיוני לבריאותו.

סיכום

קביעת אבהות היא סוגיה מורכבת בעלת השלכות משמעותיות על כל הצדדים המעורבים. היא מערבת היבטים משפטיים, כלכליים, רגשיים ואתיים. חשוב להבין את כל ההיבטים הללו ולפעול בצורה מושכלת ורגישה, תוך שמירה על טובת הילד כעיקרון מנחה. ליווי משפטי מקצועי יכול לסייע בניווט התהליך המורכב ובהבטחת זכויותיהם של כל הצדדים המעורבים.

מאמרים נוספים רלוונטים
אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים
Twitter
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
ליצירת קשר וקביעת פגישת ייעוץ, מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

בפגישת הייעוץ נקבע יחד את יעדיך ונתווה אסטרטגיה מותאמת אישית למיצוי מלוא זכויותיך.

הפגישה כרוכה בתשלום, אך ההשקעה משתלמת: תזכה לייעוץ איכותי שעשוי לחסוך לך כסף רב בטווח הארוך, ובנוסף ימנע ממך עוגמת נפש ודאגות מיותרות.

קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד ארז קרט
דילוג לתוכן